Evo kada je pravo vreme za letovanje na Zanzibaru i šta sve treba da znate pre polaska

Letovanje na Zanzibaru je u poslednjih nekoliko godina sve popularnije među našim turistima, a za to postoji nekoliko razloga. Osim što se ovo ostrvo izdvaja po lepoti, ne samo plaža, već i živog sveta, bogatoj istoriji i lokalitetikma koje treba obići, tu su i ljubazni lokalci i čija je životna filozofija „pole – pole“ što u prevodu znači „polako – polako“. Svako ko se vratio sa odmora na ovom ostrvu kaže da je ono idealno za apsolutno uživanje i oporavak od stresa kojem smo svakodnevno izloženi. Baš zbog kombinacije svega navedenog, sve češće se mogu naći aranžmani za Zanzibar u našim turističkim agencijama.

Kada treba ići na letovanje na Zanzibaru?

Zanzibar ima tropsku monsunsku klimu, što znači da je na ostrvu toplo u toku cele godine. Međutim, pre rezervacije smeštaja i karte treba se informisati o tome kada je kišna sezona na ovom ostrvu. Najveća količina kiše na ovom ostrvu padne u periodu od marta do maja i u novembru i decembru. U suštini, pravo vreme za letovanje na Zanzibaru je za vreme našeg leta (dakle leta na severnoj hemisferi) i naše zime, odnosno u januaru i februaru. U toku ovih meseci je najveća gužva. Imajte na umu da su temperature i u toku kišne sezone do 30 stepeni Celzijusovih, pa, ako želite da izbegnete gužvu, a ne smeta Vam da se kupate po kiši, možete da rezervišete odmor i u tom periodu.

Da li mi je za boravak na Zanzibaru potrebna viza?

Pre nego što se uputite na ovo magično ostrvo prelepih plaža i začina treba da znate da će Vam za boravak na njemu biti potrebna viza. To ne znači da ćete morati da podnosite neki specijalan zahtev i čekate nedeljama već kada rezervišete letovanje na Zanzibaru, već ćete vizu moći da dobijete čim sletite na ostrvo. Dakle, po sletanju pripremite po 50 američkih dolara po osobi kako biste odmah na aerodromu dobili svoju vizu.

Koje su popularne plaže?

Najpopularnije plaže na Zanzibaru su Nungvi i Kendwa, na kojoj se nalazi i jedan od popularnijih hotela među našim turistima „Zuri Zanzibar“. Imajte na umu da je razlika između plime i oseke na ovom ostrvu izuzetno velika i da za vreme oseke morate da hodate i do 500 metara kako biste mogli da plivate. Plima i oseka se smenjuju na nekih osam sati.

Baš zbog toga mnogi turisti za letovanje na Zanzibaru biraju hotele koji su smešteni u lagunama u kojima nema mnogo velike razlike između plime i oseke, a jedan od takvih je i već pomenuti „Zuri Zanzibar“.

Smeštaj na Zanzibaru

Ukoliko Vas zanima letovanje na Zanzibaru treba da znate da ono ne mora da bude nužno preskupo, iako je u pitanju daleka destinacija. Na ovom ostrvu se mogu naći hoteli u kategorijama od tri zvezdice, pa sve do šest zvezdica. Za one kojima je luksuz apsolutno nebitan na odmoru ili ne žele da daju previše novca kako bi imali svog ličnog batlera i slično, onda su i hoteli u nižim kategorijama opcija.

Međutim, najčešće se mogu naći hoteli sa četiri ili pet zvezdica, kakav je i „Zuri Zanzibar“. Ovaj hotel strateški pozicioniran kod lagune u kojoj se može kupati u toku celog dana ima pet zvezdica i sastoji se od luksuznih bungalova strateški smeštenih tako da gosti u toku boravka imaju svoju privatnost. Ima nekoliko barova sa internacionalnom i lokalnom kuhinjom, kao i teretanu i nekoliko opcija za sportove na plaži ili u vodi.

Šta obići?

Ono što boravak na Zanzibaru izdvaja u odnosu na druge egzotične lokacije je i prilika da se upozna lokalno stanovništvo i način života. Mnogi naši turisti obilaze i škole i preporučuju da se ponesu slatkiši i sitni pokloni za lokalnu decu. Ono što definitivno treba obići u toku boravka jesu Stone Town i u njemu kuću Fredija Merkurija . Osim toga, trebalo bi videti i muzej robova i lokalnu pijacu. Naši turisti prilično uživaju u odlasku na farmu začina odakle se uvek vraćaju punih cegera.

A safari?

Ono što je mnogim turistima najinteresantnije jeste to što se letovanje na Zanzibaru može uklopiti i sa odlaskom na safari u kopnenu Tanzaniju. Ukoliko ste zainteresovani za ovo nesvakidašnje iskustvo, dovoljno je samo da to naglasite svom turističkom agentu kako bi Vam organizovao transfer i smeštaj.

Na safariju turisti mogu da vide „veliku petorku“ u svom prirodnom okruženju – lava, slona, leoparda, bivola i nosoroga. Za vreme safarija možete biti smešteni u luksuznim šatorima ili lodževima. Najbolje vreme za odlazak na safari je od juna do oktobra.

Izvor fotografije: https://www.pexels.com/photo/aya-beach-resort-kizimkazi-zanzibar-tanzania-14667378/

POSLEDNJE OBJAVE

POVEZANE OBJAVE