Operacija karcinoma dojke – Hirurgija Dr Đoković

Operacija karcinoma dojke i njen uspeh u velikoj meri zavise od rane detekcije, precizne dijagnostike i stručnosti tima koji sprovodi tretman. Centar za hiruršku onkologiju Hirurgije Dr Đoković u Beogradu, sa svojim iskusnim stručnjacima i najsavremenijom opremom, pruža optimalne uslove za efikasno lečenje onkoloških pacijenata.

Iuzetan doktorski tim okuplja vrhunske hirurge, onkologe, radiologe, gastroenternologe, imunologe, endokrinologe i lekare ostalih specijalnosti, koji su svoje znanje i bogato iskustvo sticali u renomiranim medicinskim ustanovama u Srbiji i inostranstvu i koji se kontinuirano bave naučnim radom i ličnim usavršavanjem jer se samo kroz neprekidno učenje i usavršavanje mogu pratiti najnovije tehnike, tehnologije, istraživanja i dostignuća u medicini.

Kada je ne samo operacija karcinoma dojke u pitanju, već i sve druge operacije karcinoma, izuzev na mozgu, pored vrhunskih stručnjaka i najsavremenije opreme kojom savremena medicina danas raspolaže, mnogo je još razloga zašto Centar za hiruršku onkologiju Hirurgije Dr Đoković predstavlja najbolji izbor za lečenje onkoloških pacijenata.

Već sa pojavom prve sumnje na prisustvo karcinoma, pacijent u Centru za hiruršku onkologiju dobija pouzdanog saveznika u stručnom, podržavajućem i posvećenom timu ove specijalizovane hiruške bolnice, čiji je cilj pravovremeno postavljanje dijagnoze, sproveđenje najboljeg mogućeg lečenja i obezbeđivanje kvalitetnog života pacijenta.

Centar za hiruršku onkologiju Hirurgije Dr Đoković je zdravstvena ustanova u kojoj se pacijent ne tretira kao pasivni primalac tretmana i terapija, već je svaki pacijent, od samog početka, aktivno uključen u proces lečenja i donošenja odluka.

Onkološki pacijenti i njihove porodice dobijaju posebnu pažnju, s obzirom na težinu bolesti koja pogađa ne samo pojedinca već i njegovu okolinu koja, takođe, snosi značajan teret i posledice ove teške bolesti. Uvažavanje, pažnja, razumevanje, kao i otvoreno i detaljno informisanje su temelji pristupa svakom pacijentu, s ciljem da se donošenje odluka o lečenju zasniva na čvrstim, racionalnim osnovama, a ne na emocionalnom uticaju. Otvorenost za sva pitanja, bez obzira na to koliko ona nekada mogu izgledati čak i ‘besmislena’, jeste ključna u procesu lečenja, kako bi pacijenti i njihove porodice bili što bolje informisani i pripremljeni za sve izazove koji ih očekuju.

Operacija karcinoma dojke – Šta je karcinom dojke?

Karcinom ili rak dojke je najčešće dijagnostikovan maligni tumor kod žena, kako u svetu tako i u Srbiji. Prema podacima SZO, svake godine u svetu od raka dojke oboli više od 2 miliona žena. Najčešće se javlja kod žena između 55. i 70. godine života, iako nije neobično da se dijagnostikuje i kod znatno mlađih žena, dok je kod muškaraca ovaj tip karcinoma izuzetno retka pojava i čini manje od 1% svih slučajeva.

U našoj zemlji, godišnje se dijagnostikuje kod oko 4500 žena, a 1600 od njih izgubi život, tako da rak dojke predstavlja vodeċi uzrok smrti u poređenju sa drugim malignim bolestima koje pogađaju žene u Srbiјi, uglavnom zbog toga što sе коd znаtnоg brоја žеnа u Srbiјi rак dојке оtкrivа каsnо.

Iz tog razloga, izuzetno je važno da svi zajedno podignemo svеst о znаčајu prеvеnciје, rаnоg оtкrivаnjа i prаvоvrеmеnоg zаpоčinjаnjа lеčеnjа оsоbа оbоlеlih оd каrcinоmа dојке. Ukoliko sе оtкriје nа vrеmе rак dојке је izlеčiv u prеко 90% slučајеvа. Operacija karcinoma dojke, kao i druge tеrаpiјsке mоgućnоsti su tada mnogo vеćе i lеčеnjе je еfiкаsniје, a samim tim sе pоboljšava i кvаlitеt živоtа оbоlеlih žеnа.

Rak dojke je bolest koja se manifestuje pojavom i naglim širenjem malignih ćelija, ne samo unutar dojke, već i na druge organe kroz proces metastaziranja. Počinje u tkivu dojke kada normalne ćelije dojke promene svoja svojstva (mutiraju) i počnu da se ubrzano i nekontrolisano dele (umnožavaju), stvarajući tumor i pri tome uništavaju okolno zdravo tkivo. 

Dojka se sastoji od tri glavna dela: lobula, kanala i vezivnog tkiva. Većina karcinoma dojke počinje ili u lobulima ili u kanalima, dok ređe, rak dojke može da počne i u masnom i vlaknastom vezivnom tkivu dojke.

Genetika igra značajnu ulogu u razvoju bolesti, pri čemu oko 10% obolelih nosi genetsku mutaciju na BRCA1 i BRCA2 genima. Dodatni faktori koje doprinose povećanju rizika uključuju i: povećanu gustinu žlezdanog tkiva, ranu menstruaciju, kasnu menopauzu, dugotrajnu upotrebu hormonskih preparata, starosnu dob, maligna oboljenja kod srodnika itd.

Simptomi karcinoma dojke

Simptomi karcinoma dojke mogu varirati od osobe do osobe, ali postoji niz uobičajenih znakova na koje treba obratiti pažnju. Jedan od najčešćih simptoma je pojava kvržice ili zadebljanja u dojci koje se razlikuje od ostalog tkiva. Ove kvržice mogu biti bolne ili bezbolne. Promene na koži dojke, kao što su uvlačenje, crvenilo, ispucalost ili ljuspanje, posebno oko bradavice, takođe mogu ukazivati na prisustvo karcinoma.

Izmena oblika ili veličine dojke, kao i promene u izgledu bradavica (npr. uvlačenje bradavice koje nije bilo prisutno ranije), su još neki od simptoma. Takođe, neobičan iscedak iz bradavice, koji može biti proziran, žut ili krvav, često alarmira žene da potraže medicinsku pomoć. Bol u dojci ili osećaj težine koji nije povezan sa menstrualnim ciklusom takođe može biti znak upozorenja.

Važno je napomenuti da prisustvo jednog ili više ovih simptoma ne znači nužno da osoba ima karcinom dojke, ali svakako zahteva dalje medicinsko ispitivanje kako bi se utvrdio uzrok i započelo pravovremeno lečenje ukoliko je potrebno. Rano otkrivanje igra ključnu ulogu u efikasnosti lečenja karcinoma dojke.

Dijagnostika

Hirurgija Dr Đoković omogućava da najčešće u jednom danu obavite sve potrebne dijagnostičke metode, u prijatnom ambijentu na Vračaru i uz pomoć ljubaznog medicinskog osoblja.

Dijagnostika karcinoma dojke podrazumeva:

  • Bimanuelni pregled grudi
  • Specijalistički onkološki pregled
  • Laboratorijske analize urina i krvi, uključujući i tumor markere CA15-3
  • Ultrazvuk grudi
  • Mamografski pregled
  • Pregled magnetnom rezonancom
  • Biopsija tkiva (uzimanje uzorka tkiva radi patohistološke analize)

Dijagnostika karcinoma dojke igra ključnu ulogu u ranom otkrivanju i uspešnom lečenju ove bolesti. Proces počinje rutinskim pregledima, kao što su samopregled dojke i godišnji klinički pregledi, koji su neophodni za otkrivanje bilo kakvih abnormalnosti u ranim fazama. Mamografija se smatra zlatnim standardom u dijagnostici raka dojke i preporučuje se ženama iznad 40 godina kao redovni godišnji pregled. Ova tehnika koristi niskodozne rendgenske zrake za vizualizaciju unutrašnjih struktura dojke, što omogućava identifikaciju sumnjivih kvržica ili kalcifikacija koje mogu ukazivati na prisustvo karcinoma.

U slučajevima kada mamografija pokaže potencijalne anomalije, ultrazvuk dojke može se koristiti za dodatnu analizu, posebno u proceni gustih dojki kod mlađih žena. Ukoliko postoji potreba za još detaljnijom evaluacijom, biopsija se može obaviti kako bi se uzorak tkiva dojke izuzet i analiziran pod mikroskopom. Ova procedura je konačni dijagnostički korak koji potvrđuje prisustvo malignih ćelija. Dodatno, genetsko testiranje može se preporučiti ženama sa porodičnom anamnezom raka dojke, radi procene rizika od naslednih oblika bolesti. Kombinovanjem ovih metoda, lekari mogu precizno dijagnostikovati karcinom dojke i odrediti najadekvatniji tretman za svaku pacijentkinju

Operacija karcinoma dojke i ostale metode lečenja

U Centru za hiruršku onkologiju Hirurgije Dr Đoković  lečenje karcinoma dojke se sprovodi u skladu sa procenom lekarskog tima, a može da uključuje: operativno uklanjanje karcinoma, hemioterapiju, radioterapiju, ciljanu biološku terapiju (HER2), hormonsku terapiju i terapiju bisfosfonatima.

Najčešći oblik lečenja je operacija karcinoma dojke, a tip i obim operacije zavise od lokacije, proširenosti karcinoma, stadijuma bolesti, veličine tumora, genetskih faktora i želja pacijenta. Sve operacije raka dojke se obavljaju u opštoj anesteziji i traju nekoliko sati.

Parcijalna resekcija je operacija karcinoma dojke pri kojoj može biti uklonjen karcinom dojke i deo okolnog zdravog tkiva zbog mogućeg prisustva malignih ćelija, a ponekad i limfni čvorovi u predelu pazuha.

Kod manje invanzivnog tipa karcinoma može da se ukloni cela dojka, ali ne i okolno zdravo tkivo (subkutana mastektomija). U nekim slučajevima ova procedura omogućava da ostane nedirnuta bradavica sa areolom.

Radikalna mastektomija sa disekcijom aksile se sprovodi kada je bolest uznapredovala i pri njoj se uklanja cela dojka, kao i limfni čvorovi u predelu pazuha.

Postoperativna nega je ključna za oporavak. Dr Đoković i njegov tim pružaju detaljna uputstva i podršku za upravljanje bolom, negu rane i oporavak. Pacijenti se kontinuirano prate kako bi se osiguralo optimalno zaceljenje i praćenje bilo kakvih znakova recidiva.

Osobe koje su dobile dijagnozu karcinoma dojke moraju do kraja života ići na kontrolne preglede jer je u pitanju bolest koja može da se vrati.

Zakažite pregled

Hirurgija Dr Đoković  je zdravstvena ustanova u kojoj možete dobiti preglede lekara svih specijalnosti, veliki broj dijagnostičkih procedura (laboratorija, ultrazvuk, dopler, kolonoskopija, gastroskopija…) i sve operacije iz oblasti opšte hirurgije, plastične hirurgije, onkologije i drugih hirurških grana.

Nalazi se na adresi: Trebinjska 7.

Pregled možete zakazati putem broja: 064/119 59 34

Foto: Unsplash, Hirurgija Dr Đoković

POSLEDNJE OBJAVE

POVEZANE OBJAVE