Rafting Tarom i magija moćnih bukova

Rafting Tarom i magija moćnih bukova čine očaravajući spoj adrenalinskog uživanja i izuzetnih prirodnih atrakcija.

Reka Tara, uklesana duboko u srce planina, nudi više od običnog pogleda na lepotu netaknute prirode — ona pruža spektakl moći i lepote koji se najbolje ogleda kroz njene veličenstvene bukove. Sa svakim spustom čamca, avanturisti i zaljubljenici u prirodu otkrivaju ne samo čari fizičkog izazova, već i duboku povezanost sa drevnim ritmovima vode i prirode.

Bukovi Tare nisu samo prepreke koje treba savladati. Oni su srž rafting Tarom iskustva koje privlači ljude iz svih krajeva sveta. Ovi prirodni fenomeni, sa svojom snažnom i divljom prirodom, stvaraju izazove koji testiraju veštine i hrabrost raftera. Njihova snaga odjekuje kroz kanjon, stvarajući jedinstvenu melodiju koja prati raftere dok se snalaze kroz brzake.

Rafting kroz bukove Tare je kao ples sa samom prirodom. Voda koja se peni i buči, u kombinaciji sa zelenilom i impresivnim planinskim liticama koje obavijaju reku, stvara osećaj da ste deo nečeg drevnog, iskonskog i veličanstvenog.

Magija bukova ne leži samo u njihovoj divljoj prirodi, već i u trenucima mira koji nakon njjih slede. Između uzburkanih prolaza, rafteri se mogu naći u mirnijim vodama, gde imaju priliku da upiju okolinu, da oslušnu tišinu koju prekida samo šum vode. Ovi trenuci kontemplacije pružaju priliku da se povežete sa rekom na način koji nije moguće opisati rečima.

BUKOVI OD BRŠTANOVICE DO ŠĆEPAN POLJA

Deonica od Brštanovice do Šćepan polja predstavlja najatarktivniju i najuzbudljiviju rutu za rafting Tarom jer obiluje najvećim brojem izazovnih brzaka i bukova. Na ovom potezu se kontinuirano nižu i smenjuju bukovi različitih karakteristika, a ima ih između 15 i 20, čak možda i više od toga. Naime, broj bukova zavisi od trenutnog vodostaja reke. Sa porastom vodostaja, raste i verovatnoća pojave potpuno novih bukova, pa se zato se i kaže da: ‘Rafting Tara nikada nije isti’. Brzina kretanja rafting čamca, tokom spusta pri visokom vodostaju može dostići brzinu i do 30 km/h.

Kada krenemo na spust ovom trasom prvo nailazimo na Brštanovičke bukove: Gornji Brštanovički buk (dug gotovo 300 m i prepoznatljiv po svojoj penušavosti), a za njim i Donji Brštanovički buk. Sledi mirniji deo reke pod imenom Perila, nakom kojeg nas očekuje serija uzbudljivih bukova: Pećine (pored vertikalnog pećinskog zida), Borovi, buk Taranina pošta (naziv diobio po triftarskom ‘poštaru’), bukovi VardaĆelije i Mladički virovi (koji obiluju pastrmkama), Gornji i Donji Vjernovića buk (imaju najveći pad sa obiljem talasa).

Sledi zatišje i mirniji tok nakon kojeg nas očekaju nas bukovi Grab i Zelenac, a zatim i veštačka brana kod Uzlupa, izgrađena u vreme Austro-Ugarske vladavine. Veslamo dalje i nailazimo na tesnac i lučni buk Žanj, gde ubrzavamo ritam veslanj i spremamo se za poslednju seriju bukova pre nego se Tara sastane sa Pivom: buk ispod mlina Liječevina, Krsmanov kamen, Kadijin kamen, buk Šipčanica, Papratišta i buk Čegrlo.

RAFTING TAROM I PLES SA PRIRODOM

Rafting Tarom se može opisati kao ples sa prirodom, borba i sklapanje mira sa divljim vodama koje testiraju hrabrost, snagu i izdržljivost posetilaca. Snažni bukovi i brzaci nude spektakularne momente uzbuđenja i adrenalina, svrstavajući Taru u sam vrh najatraktivnijih destinacija za ljubitelje raftinga. Svakog proleća, kada vodostaj Tare dosegne svoj maksimum, ova čarobna olaninska reka postaje meka za one koji vole ekstremne izazove i neponovljive avanture.

Po mišljenju mnogih, rafting Tarom iskustvo prevazilazi običnu sportsku aktivnost i postaje meditacija u pokretu, igra svetlosti na vodi, test granica ljudskih sposobnosti i prilika da se duboko povežete sa divljiom, netaknutom prirodom koja vas okružuje. A kada voda počne da se umiruje i čamci počnu da klize prema završetku ture, ostaje osećaj zahvalnosti prema bukovima i reci koja nam je podarila i omogućila ovu nezaboravnu avanturu.

Svaki put kada čamci pristanu na obalu i vesla se odlože, rafteri odnose sa sobom delić  divlje lepote i snage koju su bukovi Tare nesebično podelili. I tako, bukovi postaju ne samo simboli izazova, već večni podsetnici na to da su upravo u prirodi često sakriveni najlepši trenuci života.

Vidimo se na Tari!

+387 66 930 940, info@rajskarijeka.com

POSLEDNJE OBJAVE

POVEZANE OBJAVE