Spoljašnja rasveta i njena dekorativna uloga

Spoljašnja rasveta i njena dekorativna uloga poslednjih decenija dobijaju sve veći značaj jer je uređenje eksterijera doma postalo podjedanko važno kao i uređenje enterijera.

Spoljašnja rasveta može biti ključni faktor u stvaranju posebne atmosfere i poboljšanju funkcionalnosti vašeg eksterijera, bilo da je u pitanju dvorište, veranda, balkon ili bašta. Osim praktične svrhe, adekvatno odabrana i postavljena, spoljašnja rasveta može služiti i kao dekorativni element koji naglašava određene karakteristike vašeg prostora. Takođe, zahvaljujući raznovrsnom i pažljivo projektovanom dizajnu, i sama spoljna rasveta može biti izuzetno dekorativnog izgleda.

ZAŠTO JE SPOLJAŠNJA RASVETA VAŽNA?

Spoljašnja rasveta ima brojne praktične funkcije, uključujući poboljšanje sigurnosti i funkcionalnosti. Osvetljenje staza, stepenica, garaža i ulaza može smanjiti rizik od nezgoda i pomoći u kretanju po dvorištu u mraku. Osim toga, spoljašnja rasveta pruža dodatnu sigurnost za vaš dom, čineći ga manje privlačnim za potencijalne provalnike.

Međutim, i njena dekorativna funkcija je jako važna. Estetika i lepota spoljnog prostora uvećavaju stepen zadovoljsta i uživanja, ne samo ukućana, već i njihovih posetilaca, kao i slučajnih prolaznika. Uz pravilno osvetljenje, možete i vi naglasiti lepote vašeg dvorišta, vrta ili terase. Osvetljenje može stvoriti izuzetnu atmosferu i naglasiti određene karakteristike objekata, kao što su fasade, fontane, biljke, skulpture ili drugi dekorativni elementi.

KAKO ODABRATI ADEKVATNU SPOLJAŠNJU RASVETU?

Kada birate spoljašnju rasvetu, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pre nego napravite konačan izbor.

Funkcija

Prvo što treba razmotriti jeste koja je željena funkcija svetla. Razmislite o tome koje oblasti vašeg dvorišta, vrta ili terase želite da osvetlite. Želite li da osvetlite ceo prostor ili samo određene delove? Koju funkciju vaša spoljašnja rasveta treba da obavlja? Da li želite da naglasite neki dekorativni element ili jednostavno želite da poboljšate sigurnost i vidljivost noću? Da li želite fokusirano ili difuzno svetlo koje će se rasprostirati na širem području? Odgovori na ova pitanja će vam pomoći u odabiru pravog tipa spoljne rasvete i njene instalacije.

Stil i estetika

Drugi faktor koji treba razmotriti su stil i estetika. Vaša spoljašnja rasveta treba da odgovara stilu uređenja vašeg doma i dvorišta. Na primer, klasični stilovi rasvete najbolje se uklapaju u tradicionalne kuće. Rustične lampe su savršene za kuće u seoskim područjima, dok se moderni tipovi spoljne rasvete bolje uklapaju u urbane oblasti.

Efekti osvetljenja

Razmislite o tome kako želite da se svetlo reflektuje i stvara efekte u vašem prostoru. Spoljašnja rasveta može stvoriti različite vidove atmosfere, poput intimne, romantične, bajkovite, odmerene, vesele ili dramatične. Osvetljenje može kreirati i igru svetla i senki, naglasiti neke elemente u vašem prostoru i stvoriti osećaj dubine. Isprobajte različite efekte osvetljenja kako biste pronašli onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i željama.

Tipovi spoljašnje rasvete

Postoji mnogo tipova spoljašnje rasvete koji su danas dostupni na tržištu, uključujući: zidne lampe, reflektore, fenjere, lampe za stepenice, dekorativnu rasvetu za doček Nove godine, led svetla, solarne lampe i mnoge druge. Razmotrite koja vrsta osvetljenja će najbolje odgovarati vašim potrebama i stilu vašeg doma.

Efikasnost i održavanje

Konačno, razmislite o energetskoj efikasnosti i održavanju vaše spoljašnje rasvete. Ukoliko želite da uštedite električnu energiju, solarne lampe će biti odličan izbor. Takođe, LED rasveta je energetski efikasnija i traje duže od klasične. Važno je da na umu imate i koliko će biti lako održavati i čistiti vašu rasvetu.

NAJBOLJA SPOLJAŠNJA RASVETA ZA VAŠ DOM

Najbolja spoljašnja rasveta za vaš dom, koja će učiniti da vaš eksterijer zablista u punom sjaju, može se pronaći u maloprodajnim objektima i online prodavnici kompanije Mak Trade. Odličan izbor proizvoda vrhunskog kvaliteta može zadovoljiti sve ukuse i različite potrebe kupaca.

Kvalitet, pouzdanost, višedecenijska tradicija, pristupačne cene, kao i izuzetna korisnička podrška, najbolji su garant da sa izborom Mak Trade rasvete ne možete pogrešiti.

Ukoliko imate neku nedoumicu, potreban vam je savet ili dodatna informacije u vezi spoljašnje rasvete, kontaktirajte njihov posvećeni tim profesionalaca – lično, putem e-maila office@maktrade.rs ili putem broja telefona 011/3531-700.

Mak Trade – Tradicija i kvalitet koji se prepoznaje 

POSLEDNJE OBJAVE

POVEZANE OBJAVE