Skadarlija – ulica koja priča istoriju

Svi znamo da je Skadarlija ulica koja odiše priča istoriju, odiše duhom starog Beograda i boemskog života koji se ovde svakodnevno odigravao. U pitanju je jedna od najznačajnijih znamenitosti Beograda koju mora posetiti svaki stranac koji je čuo priče o ovoj autentičnoj ulici. Ono što karakteriše ulicu Skadarlija, jeste muzika i najlepše melodije tamburaša, neodoljiva vina i mnogo smeha koji pruža boemski način života.

Lepota ove ulice nosi se u tome što je ostala gotovo ista kao i pre, gde su se okupljali pravi umetnici koji su uživali i pronalazili kreativnost baš ovde. Kaldrma, kafanice i restorani koji svojim ambijentom vraćaju u prošlost, definitivno su neverovatna kombinacija za prijatan osećaj i povratak u doba kada je ovde tek počinjao boemski život.

GDE SE NALAZI SKADARLIJA U BEOGRADU?

Oni koji do sada nisu bili u prilici da prošetaju ovom ulicom koja priča istoriju, sigurno vas interesuje gde se nalazi Skadarlija u Beogradu. Ušuškana u samom centru zbivanja, veoma blizu Narodnog pozorišta, smeštena je boemska ulica Skadarlija, između Bulevara despota Stefana i ulice Strahinjića Bana. Svoj jedinstveni naziv Skadarlija nosi još od davne 1872. godine, dok je pre toga nosila naziv Ciganska mala.

KAKO JE SKADARLIJA DOBILA IME?

Malo ko zna kako je Skadarlija dobila svoje ime. Sakadrlija je nekada bila romska mahala, s obzirom da su je naseljavali Romi koji su bili veoma siromašni. Prvobitno je bila neugledna i zapuštena ulica kojom je tekao Bibijin potok,koji je za rome bio božanstvo spasa. Otuda i ovakvo ime potoka, koji zapravo i dan danas postoji, ali je gurnut u kanalizaciju.

Sama ulica usko je povezana sa kanalom kuda je prolazila voda dužinom današnje ulice Despota Stefana. Najveći luk nazvan je po Skadru, prvom srpsko-zetskom gradu, pa otuda i naziv Skadarlija, kojim je zvanično i dobila svoj naziv 1872. godine.

Poznato je odavno da je Skadarlija bila centar društvenog i kulturnog života nekadašnjeg Beograda. Glumci, pesnici, muzičari, političari, pesnici i drugi umetnici smatrali su ovu ulicu obaveznom stanicom pre i nakon posla i pozorišnih predstava.

SKADARLIJA RESTORANI

Ono po čemu najviše znamo ovu autentičnu ulicu, jesu Skadarlija restorani. Ovo je ulica koja obiluje najlepšim restoranima i kafanama koje izuzetno privlače kako naše boeme, tako istrance koji žele da dožive jedinstveni boemski provod u Beogradu.

Većina restorana je očuvala duh tradicije i svoj izgled kao i pre 150. godina, dok postoje i neka mesta malo modernija, što znači da možete pronaći za svakoga po nešto. Skadarlija restorani posebni su mnogo čemu, ali ono što im je oduvek zajedničko, jeste pravi boemski život.

RESTORAN DVA JELENA

Restoran Dva jelena predstavlja jedan od najpopularnijih i najtraženijih restorana gde ćete doživeti pravi duh boemskog života. Sa svojim auteničnim ambijentom koji će vas vratiti u davne godine, ovo je mesto koje beleži izuzetno veliko intereseovanje već dugi niz godina. Dva jelena je poznato mesto po najvećem broju snimljenih serija i filmova, što je dodatno doprinelo da interesovanje za ovaj restoran bude još veće.

Euforija i atmosfera u ovom restoranu prosto je nešto što se ne može prepričati, to se mora doživeti. Prostran i izuzetno lep, restoran Dva jelena ponudiće vam neodoljivo ukusna jela i pića po pristupačnim cenama u kojima ćete zaista uživati.  Ukoliko želite da doživite pravi duh tradicije i starog Beograda, restoran Dva jelena je mesto koje vam garantuje nezaboravno boemsko veče prepuno iznenađenja.

Ako želite da rezervišete mesto u restoranu Dva jelena, to možete učiniti pozivom na broj 062/262-212 (sms, Viber, WhatsApp).

RESTORAN ZLATNI BOKAL

Restoran Zlatni bokal predstavlja još jedno neverovatno boemsko mesto gde je provod svake večeri priča za sebe. Spoj tradicije i elegancije učinio je ovo mesto veoma popularnim, zbog čega je čest odabir poznatih ličnosti i onih koji žele da dožive magiju čarobne Skadarlije. Tamburaši su deo svake večeri u u restoranu Zlatni bokal, kao i kvalitetan provod u kojem se sa stilom uživa.

Mnogi kažu za restoran Zlatni bokal da definitivno ima dušu i neku posebnu draž tokom večeri kada je boemski život na samom vrhuncu. Ono što je sigurno, jeste da ćete uživati u svakom trenutku koji budete proveli u dobro poznatom restoranu Zlatni bokal.

Rezervišite mesto u restoranu Zlatni bokal pozivom na broj 062/262-212 (sms, Viber, WhatsApp).

T.Ž.

POSLEDNJE OBJAVE

POVEZANE OBJAVE